Netflix Uygulama Arayüz İncelemesi

Netflix, üyelerin internete bağlı bir cihazda reklamsız dizi ve film izlemesini sağlayan, abonelik tabanlı bir yayın hizmetidir.

Netflix’in kendisine has ikonu, izleyici kitlesi tarafından hemen tanınabilir bir kimliğe sahiptir. İkon “N” harfini tanımlayan bir kurdeleye benzetilmiş ve siyahın üzerine kırmızı renk tercih edilmiştir.

Netflix’in app uygulamasına girildiğinde, harflerin tek tek gelerek Netflix yazısının oluşturduğu bir animasyon ile karşılaşılır. Bu animasyon içeriye doğru basık ve kenarlardan geniş olmakla birlikte bir boyut algısı katmaktadır. Bu özellik sadece Ios işletim sisteminin sağladığı bir animasyondur. Android işletim sistemlerinde bu özelliğe rastlanmamaktadır.

Netflix, arka plan olarak hep siyah temayı kullanmaktadır. Bu tema, göz yormamakla birlikte kullanıcıların da içerikleri daha rahat seçip ayırt etmesine olanak verir.

Netflix animasyonundan sonra ekrana, o hesabı paylaşan kullanıcıların profilleri gelir. Bu profiller, profil fotoğrafı ve isimlendirme ile kişiselleştirilebilir. Hatta şifre bile konulabilir.

Profil fotoğrafları Netflix içerisinde yer alan dizi ve filmlerdeki karakterlerden esinlenerek oluşturulmuştur. Profiller kare boyutlarda ve birbirlerinden belirli mesafeler ile konumlandırılmış ve kullanıcının rahatlıkla fark edeceği, okuyabileceği bir yazı fontu kullanılmıştır. Bununla birlikte kilitli olan hesabın altına da kilitli olmasını temsil eden bir ikon konumlandırılmıştır.

Şifreli profillere giriş yapılırken 4 haneli bir pin girişi istenmektedir. Pin’i unutma halinde ise aşağıda bulunan “Pin’i Mi Unuttunuz?” aksiyonu, kayıtlı e-postaya gönderilen kod ile yeniden bir pin oluşturabilme olanağı sağlamaktadır.

Ekrana gelen bu küçük pencere basit bir dille kullanıcıların anlayacağı şekilde, Apple cihazlarında IOS işletim sisteminin arayüzü ile tasarlanmıştır. Android sistemlerde ise bu ara yüz farklılık gösterebilmektedir.

Ana sayfaya girildiğinde Netflix, film ve dizi önerileri yapar. Burada dizinin/filmin büyük bir afişi görülmektedir. Afişin hemen altında dizinin/filmin türleri yer almaktadır.

İsteğe göre listeye eklemek, direkt diziye başlamak ya da dizi hakkında bilgi sahibi olmak için verilen ikonlardan yararlanılabilir. Bu ikonlar “Text” veya “Title” adı verdiğimiz yazılar ile belirtilerek güçlendirilir.

Bununla birlikte sol üst köşede Netflix ikonu ve sağ üstte de ekrana yansıtma ve kullanıcının profil fotoğrafı görülmektedir.

 

Ana sayfanın aşağısına doğru gidildiğinde izlenilen listesi ile karşılaşılır. Bu liste, dizinin/filmin neresinde kalındığını göstermek ve diziye/filme devam etmeyi sağlama amacıyla gösterilen bir listedir. Böylelikle listeye eklenen veya izlenilen içeriğe göre Netflix, her zaman bir öneri tablosu oluşturur. Bu, kullanıcının en çok izlediği türlerle ve dizilerin/filmlerin konusu ile alakalı olabilmektedir. Hemen alt kısımda gündemde en çok duran o ayın/haftanın popüler film ve dizileri için tablo yapılır. Gösterilen afişlerin hepsi aynı boyutta almak üzere dikdörtgensel olarak tasarlanmıştır. Netflix, kendi yapımı olan dizi ve filmlerin sol üst köşesine kendi ikonunu koyar. Böylelikle kullanıcı o yapımın Netflix’e ait olduğunu anlayabilir.

Dizi/film izlerken açılan ekranın üst solunda bir uyarı çıkar. Bu uyarı, içeriğin yaş kitlesi ile alakalı olup, içerikteki kötü alışkanlıkları yazınsal olarak kullanıcıya gösterir. Bu tür uyarıların yapılması, kullanıcıların tercihlerini daha kolay yapabilmesini sağlamaktadır.

Bunun gösterimi, öncelikle Netflix’in ana rengi olan kırmızıyla bir şerit halinde verilip büyük puntolarla “Yetişkinlik Düzeyi”nin belirtilmesi ve küçük puntolarla da içeriğin içindeki zararlı olabilecek şeylerden bahsedilmesidir.

Ayrıca dizi/film izleyeceğiniz zaman, Netflix otomatik olarak açılan ekranı yatay ekrana alıyor. İzleme kolaylığı ve geniş ekran sunan bu özellik, okuma kolaylığı da sağlamaktadır.

Okuma için seçilen font tırnaklı olmalıdır. Çünkü dikkat ettiyseniz birçok romanda kullanılan font da tırnaklıdır. Bunun asıl sebebi, kelimeler okunurken hızlı bir şekilde birbirlerine bağlanmasını kolaylaştırır ve kullanıcıya rahat, takip edilebilir bir okuma sağlar.

İzleme duraklatıldığında veya izleme esnasında ekrana dokunulduğunda kullanıcı, birçok opsiyon ile karşılaşır. Bunlar sırasıyla yukarıda sol üstteki “Farklı Bir Cihazda Oynat”, sağ üstteki “Ekranı Kapat”, üst orta kısımdaki izlenilen içeriğin sezonu, bölümü ve o bölümün başlığıdır.

Orta kısımda “Başlat” ve “Duraklat” butonu, onun yanında “10 Saniye İleri Sar” ve “10 Saniye Geri Sar” butonları, en solda da ekranın “Aydınlık” kararları ile oynanabilen yukarı-aşağı çizelgesi vardır.

Ekranın aşağı kısımlarında büyükçe kırmızı bir yuvarlak yer almaktadır. Bu, kullanıcının nerede olduğunu gösteren bir tür imleçtir. Netflix’in ana rengi kullanılarak tasarlanmıştır. Bu çizginin en son kısmında ise bitiş süresine ne kadar kaldığı gösterilmektedir.

Alt barda yer alan “Hız”, “Kilitle”, “Bölümler”, “Seslendirme ve Alt Yazı” ve “Sonraki Bölüm” seçenekleri ile kullanıcının ihtiyacı olabilecek opsiyonlar bir arada toplanmış ve basit ikonlarla kullanıcıya sunulmuştur.

Netflix’in bağlı olduğu ülkeye göre Top 10 olarak gösterilen en popüler dizi ve filmler gösterilmektedir. Bu değerler insanların o diziyi/filmi ne sıklıkla izlediği ve diziye/filme ne kadar süre ayırdığı ile doğru orantılıdır.

Top 10 listesinin sayılarla gösterimi oldukça büyüktür ve kenarları beyaz çizgi ile oluşturulmuştur. Fazlasıyla dikkat çeken bu tasarımın boyutu afişin yarısını kaplamaktadır.

Uygulama içindeyken listeye eklenen dizi ve filmler diğer kategoriler gibi düzenlenmiş ve konumlandırılmıştır.

Bununla birlikte yine uygulama içinde yer alan dizi ve filmlerle alakalı olmakla birlikte mini oyunlar bulunmaktadır. Bu oyunlar yanındaki yazıda da belirtildiği gibi ekstra ücret veya reklam içermez.

Uygulama içerisinde bulunan hiçbir şey ekstra ücret gerektirmemektedir.

Uygulamanın ileriki kısmında da ödüllü diziler yer almakta ve yine tasarımsal bütünlüğü korumak için aynı şekilde konumlandırılmaktadır.

Birçok içeriğin yer aldığı Netflix’de birçok kategori de bulunmaktadır. Bunlar “Komedi” ve “Romantik” filmler gibi daha çok farklı kategorideki içerikler de olabilmektedir.

Ayrıca şu anda var olan birçok uygulamadaki kısa video özelliği Netflix’de de mevcut. Bununla birlikte dizilerin ve filmlerin bazı sahneleri kısa kısa görülebilmektedir.

Bu, kahkaha atan emoji ile gösterilmekle birlikte ayrı bir arka efektli plan konulmuş ve farklı bir yazı fontu kullanılmıştır. İçerikleri görmek için de beyaz bir butonun üstüne yine kahkaha atan emoji ve sonrasında da “Hızlı Eğlenceliklere Git” yazısı görülmektedir. Bu da zaten uygulamanın içinde bulunan yönlendirici barın tam ortasında yer almakta olan ikondur.

Netflix’in diğer bir özelliği ise “Şaşırt Beni” butonunu kullanarak kullanıcının seçemediği veya karar veremediği dizi ve filmi Netflix, kullanıcı yerine seçebilmektedir. İki farklı yöne doğru giden okların biri gri olarak diğeri ise maviden kırmızıya doğru geçişli bir renk kullanılıp arka planı beyaz ile desteklenmiştir. Bu, sadece belirli bir yerde değil ana sayfanın sağ alt köşesinden az yukarısına sabitlenmiş bir ikon olarak da görülebilmektedir.

Ana sayfanın açılması ile birlikte üst orta kısımda yer alan üç başlık görülmektedir. Bunlar; diziler, filmler ve kategorilerdir. Bu kategoriler, kullanıcının dizi veya film hatta bunları hangi kategoride izlemek istediğine göre seçebilmesi ile zenginleştirilmiştir.

Bu yazıların fontları okunma açısından kullanıcıya kolaylık sağlamakla birlikte kullanılan ikonlar da kullanıcının yine kolaylıkla anlayabileceği bir tasarıma sahiptir.

Ana sayfadaki üstte yer alan kategoriler kısmında çok fazla dizi/film türü sunulmaktadır. Bu arayüzde, buzlu görünüm verilmiştir ve arkada kalan afişin renkleri bulanık olarak arka plana yansımaktadır. Kategorilerin ilk üçünün ana sayfada bulunan yönlendirmeler olduğu görülmektedir. Bu başlıklar ortaya hizalanarak okunabilir bir font ile sunulmuştur.

Ayrıca ana sayfaya dönmek için ise hem yukarıdaki ana sayfa başlığını kullanarak hem de alt orta kısımda yer alan arka planı beyaz yuvarlak olarak konumlandırılmış çarpı butonu yer almaktadır.

Ana sayfanın da içinde bulunduğu en alt kısımda yer almakta olan “Yönlendirici Bar” olarak adlandırılan ve ikonları barındıran bir tasarım görülmektedir. Bu tasarım içinde “Yeni ve Popüler”, “Hızlı Eğlencelikler”, “Ara” ve “İndirilenler” bulunmaktadır. Yeni ve Popüler kısmında henüz yayınlanmamış dizilerin yeni sezonları veya gelecek olan yeni filmler haber verilmektedir. Bununla birlikte üst kısımda yer alan “Herkes Bunları İzliyor” kısmından da insanların hangi dizi/filmleri tercih ettiği görülebilmektedir. Hatırlatıcı olarak eklenebilir hatta dizi/film hakkında bilgi de alınabilir. Dizinin/filmin hakkında neyi yayınlayacağı, hangi konu başlıklarına sahip olduğu ve içeriği hakkındaki bilgiye de hemen kısa videonun altından ulaşmak da mümkündür. Ayrıca tarihsel olarak da verilen videonun yanında sol üst tarafta yayınlanacak tarihi de yer almaktadır.

Yönlendirici barın orta ikonunda yer alan “Hızlı Eğlencelikler” kısmında kısa videolar bulunmaktadır. Bu videolar uyarı ile birlikte gelmektedir. Uyarılar genellikle herkes için uygun olmayacağını belirtir.

Bu ara yüz şaşırmış ifadeli bir emoji ile tasarlanmıştır. Ve Netflix kendi içinde kullandığı fontu burada yine açıklayıcı bir şekilde kullanıcılara uyarı ifadesi ile sunmuştur.

Netflix’in yönlendirici barında yer alan bir diğer özellik ise “Ara” butonudur. Bu kısımda kullanıcının aklında eğer bir dizi/film varsa aramayı kendisi yapıp bulabilmektedir. Eğer aradığı dizi/film Netflix’de yoksa aradığı içeriğin benzerleri karşısına çıkmaktadır.

Burada dizinin/filmin yanında sağa doğru yönelen bir ok ikonu bulunmaktadır. Bu, kullanıcıya orada bir aksiyon olduğunu belirtmek ve bu butona basarak oraya yönlendirmeyi amaçlamak için kullanılmıştır.

Yönlendirici barda bulunan en son özellik ise “İndirilenler” kısmıdır. Bu kısımda Netflix’de bulunan dizilerin bölümlerini veya filmleri indirmeniz mümkündür. Kullanıcılar, bu özelliği genellikle internetsiz ortamlarda kullanmakla birlikte uzun seyahatlerde de tercih etmektedir.

Burada tasarlanan ve göze çarpan ilk buton “Ayarla” butonudur. Alttaki beyaz “İndirebileceklerinizi Görün” butonuna göre daha geniştir.

Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan kullanıcının profil fotoğrafı ile kullanıcı, hesap bilgilerine ulaşabilmektedir. Bu alanda hesabı kullanan kişilerin profilleri, “Bildirimler”, “Listem”, “Uygulama Ayarları”, “Hesap” ve “Yardım” seçenekleri yer almaktadır. En son kısımda da “Oturumu Kapat” seçeneği ile kullanıcı tamamen hesaptan çıkış yapabilmektedir. Bu alandan çıkmak için ise sağ üstte yer alan çarpı ikonu ana sayfaya dönmek için kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. Bununla birlikte siyah arka plana göz yormayacak koyu gri şeritler ile listeleme yapılması kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.

Hesap kısmının “Bildirimler” seçeneğinde “Yeni İçerik” haberleri verilmektedir. Bunun dışında aktiviteler ve etkinlikler de yer almaktadır.

Bu alanın tasarımı dikdörtgen görseller ile desteklenmiş ve aralarındaki mesafe de ayırt edilebilecek şekilde düzenlenmiştir.

Kullanılan yazı fontu ise yine Netflix’in kendi içinde hep kullandığı fonttur.

Hesap kısmında “Listem” alanında kullanıcının beğendiği ve izlemek için sıraya aldığı dizi/filmleri biriktirmek için bir alan vardır. Bu alanda kullanıcı, listesine eklediği dizi ve filmleri kolaylıkla bulabilmektedir.

Buranın tasarımı da Netflix’in ana sayfasında olduğu gibi düzenlenmiştir. Eşit aralıklar ile arka plan boşluğu desteklenmiştir.

Ayrıca sol üstte geriye gitme veya sağ üstte ana sayfaya dönmek için kullanılan çarpı butonları da kullanıcıya sayfalar arası geçişte kolaylık sağlamaktadır.

Hesap alanında “Uygulama Ayarları” kısmına girilince internete bağlı olarak gösterilen telefonun Netflix’e bağlı indirme ayarları yer almaktadır.

Burada ayrıca “Veri Kullanımı”, “Sadece Wi-Fi İle İndirme”, “Akıllı İndirme” ve “Video Kalitesi” gibi teknik özellikler de yer almaktadır.

Yine sol ve sağ üstte görülen geri dön ve kapat butonu ile kullanıcıya kolaylık sağlandığı görülmektedir.

 

Yazarın Görüşü

Netflix, dizi ve film sektörlerinin bir araya getirilip kullanıcılara çok büyük kolaylıklarla sunulduğu bir sosyal izleme platformudur. Bu uygulama özellikle telefonda çok iyi bir şekilde kullanıcılara gösterilmekle birlikte kullanılan renkler, yazılar ve tasarımlar kullanıcıyı yormayan, kolay, açık ve anlaşılır bir ifade ile sunulmuştur.

Ayrıca kullanıcıya sunulan arayüz geçişleri göz yormayan bir animasyonla sağlanmaktadır. Kullanıcı film izlerken de hızlı bir şekilde alt yazıyı takip edebilmekte ve verilen opsiyonlara kolaylıkla erişebilmektedir.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!