Dövme ve Dövme Makinesinin Gelişimi

Avrupa dilleri, karşılığı dövme olan “Tattoo” sözcüğünü, Tahiti dilindeki “Tautau” kelimesinden almıştır. Dövmenin tarihi çok eski devirlere dayanır. MÖ 2000’lerde Antik Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır.

Yakın çekim dövme sanatçısı turuncu boya ile siyah ve kırmızı dövme alma sürecini gösterir. Usta, siyah steril eldivenlerde profesyonel mavi mat üzerinde çalışıyor.

 

Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve Trakların da dövmeleri vardı. Antik Yunanlar ve Romalılar, “Barbarlara özgü bir uğraş” saydıkları dövmeyi suçlular ile kölelere yaparlardı. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı. Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla yaygın olarak kullanılan dövme, günümüze kadar geldi. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaya başlandı.

Dövme yapımında değişik yöntemler kullanılır. Bir tür dövmede sivri uçlu kemik, boynuz ya da çelik iğne deriye hafifçe batırılır ve açılan delikler boyayla doldurulur. Açılan deliklerden boyaya batırılmış iplik geçirilerek de dövme yapılabilir.

Günümüzde modern yöntemler ile yapılan dövme ise, yukarıda bahsedilen yöntemlere nazaran daha az acır ve sağlık açısından daha az zararlı olan boya maddeleri ile yapılır. Dövme yapımında kullanılan makineler sayesinde yüksek devirle girip çıkan iğne düzeneği deri üzerinde bir kalemle çizim yapılıyormuş gibi rahat ve daha az hatalıdır.

Dövme Makinesi nedir?

Dövme makineleri, prensipte iğnenin ileri geri hızla hareket etmesi sonucunda deriye boya zerk ederek çalışır. İğnenin bağlı olduğu parça, makine içerisinde bir elektrik devresinin tamamlanıp kesilmesi sonucunda oluşan manyetik alışveriş neticesinde hareketini tamamlar.

Dövme Makinesinin Gelişimi

Patenti alınmış ilk rotary dövme makinesi, Samuel O’Reilly tarafından 1891 yılında üretilmiştir. Üretilen bu makinenin temelinde ise Thomas A. Edison’ un 1876 yılında keşfettiği elektrik motoru yer almaktadır. Rotary, “Eksen etrafında dönen” anlamına gelmektedir.

Bilinen ilk bobinli makine üretimi ise Percy Waters’ ın 1929 yılında tasarladığı sistem ile ortaya çıkmıştır. Bu sistemin çalışma mantığı da her ne kadar basit görünse de rotary dövme makinelerinden daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Rotary dövme makinelerine oranla daha çok bakım gerektirir ve genelde ağırdır. Çalışma esnasında bobinlerin aşırı ısınmasıyla bile, makinenin ayarları bozulabilir ve düzensiz çalışır. Alışması ve kullanımı ustalık isteyen fakat kullanımına alışıldığı takdirde çok keyif veren, güçlü makinelerdir.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!